Скупштинa Србије o „Тијанином закону“

Скупштина Србије расправља о изменама и допунама Кривичног законика које обухватају увођење казне доживотног затвора за најтежа постојећа кривична дела, али и припремање убиства, као ново кривично дело.

Измене су назване „Тијанин закон“ јер је увођењу казне доживотног затвора претходила петиција о пооштравању казни са око 160.000 потписа, која је покренута после убиства Тијане Јурић.

На починиоца тог злочина измене се неће односити, јер закони не важе ретроактивно

За осуђене на доживотни затвор могућ је условни отпуст после издржаних 27 година, са роком провере од 10 година када се може укинути, али како је навело Министарство правде, изузетак постоји за неколико „најсвирепијих кривичних дела, попут убиства детета или труднице“.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је све народне посланике да учествују у раду седнице на којој се расправља о „Тијанином закону“ којим се уводи доживотна казна у Србији за убице и силоватеље деце.

Стручна јавност је раније подсетила да се криминал не сузбија оштријим казнама, већ извесношћу да ће починилац бити откривен и процесуиран, као и да код увођења нових кривичних дела треба бити веома опрезан да се не направи грешка.

Са друге стране, оснивач Фондације Тијана Јурић, Игор Јурић, каже за Телевизију Крагујевац, да су измене и допуне Кривичног законика средство, а не циљ и да починиоци најтежих кривичних дела сада неће бити у прилици да понове злочин.

Шта Србија добија увођењем измена и допуна Кривичног законика, којима се предвиђа увођење казне доживотног затвора за најтежа и најбруталнија кривична дела и каква се порука шаље починиоцима,колико су деца безбедна у реалном и он-лајн свету и како их заштитити,

у емисији „Епицентар“, која је на нашем програму у четвртак, 16. маја, од 20 часова, говори Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *