Служба тражења представља свој рад

Градска организација Црвеног крста je, поводом обележавања 150 годишњице Централне агенције тражења, једне од најстаријих институција Међународног комитета Црвеног крста, запосленима у крагујевачкој Управи за ванредне ситуације представио рад Службе тражења.

Служба тражења, према Закону о Црвеном крсту Србије, функционише под окриљем Црвеног крста Србије.

Циљ Службе тражења је да свим особама које су невољно раздвојене од својих сродника, услед оружаних сукоба, природних и изазваних несрећа, као и економских и нерегуларних миграција, омогући и помогне да поново успоставе и одрже прекинути контакт.

Служба тражења континуирано се развија од 1876. године, од када на овим просторима делује Црвени крст.

Служба тражења прикупља, евидентира и обрађује податке, даје обавештења о жртвама оружаног сукоба, заинтересованим појединцима, надлежним телима и организацијама у земљи и иностранству.

Извештава о жртвама оружаних сукоба, али и омогућава успостављање што бржег контакта међу раздвојеним члановима породице.

Рад Службе тражења Црвеног крста Србије још увек је, највећим делом, усмерен на тражења несталих особа у ратовима на просторима бивше Југославије.

Ова служба пружа услуге обнављања породичних веза различитим категоријама миграната, помаже у обнављању породичних веза особа раздвојених због природних катастрофа, као и члановима породица које су изгубиле контакт услед других ситуација које захтевају хуманитарно деловање.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *