Смањење ризика од елементарних непогода

Смањење ризика од елементарних и других непогода, тема је састанка који су данас у Крагујевцу организовали представници Сталне конференције градова и општина.

Циљ је, како је наглашено, умањити последице ових догађаја и, пре свега, заштитити становништво, али и имовину и животну средину.

Састанку су присуствовали представници неколико локалних самоуправа у Србији, као и градова и општина из Босне и Херцеговне.

Крагујевац представља пример добре праксе када је реч о буџету који је опредељен за елементарне непогоде.

Најважније је радити на превенцији, што је и један од задатака локалне самоуправе.

Град Крагујевац је за ову намену определио 22,5 милиона динара.

Посредовањем Сталне конференције градова и општина и потписивањем Протокола о сарадњи, удружено је 56 градова и општина у Србији, које ће заједничким активностима ефикасније радити на смањењу ризика од катастрофа, у циљу бржег реаговања у критичним ситуацијама.

Изградњу акционе мреже урбане отпорности у Југоисточној Европи финасирају Европска Унија и УНДП.

Циљ пројекта је удруживање локалних заједница ради смањења ризика од елементарних непогода и несрећа, како би се умањиле последице и заштитили људи, животна средина и имовина.

Актуелан закон у овој области не подразумева улагање буџетских средстава у превенцију, која је у овом случају неопходна.

На локалним самоуправама остаје да се удруже како би на најбољи начин биле спремне да реагују.

С обзиром на то да климатске промене доносе обилне падавине које узрокују поплаве и појаву клижишта и да све то угорожава живот становништва на критичном подручју, састанци ове врсте су неминовност.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.