Снабдевање робом од виталног значаја

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је снабдевање робом у тренутној ситуацији, када се боримо против ширења коронавируса, од виталног значаја.

Михајловић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекла да су данас проходни најважнији путеви, што је био случај и јуче, и прецизирала да је до јутрос у 7 часова у Србију ушло 26.000 теретних камиона, од чега 13.000 за потребе наше земље.

Најважнији путеви у Србији су као и увек очишћени, можемо само рећи да је сада то још важније за снабдевање Србије, за проток транзита, ауто-пут је проходан, као што је био и јуче. Многе службе раде 24 сата да би у Србији камиони теретњаци несметано саобраћали и доносили све што нам је неопходно, указала је потпредседница Владе.

Она је, понављајући да је снабдевање робом од виталног значаја у овом тренутку, подсетила на то да је Влада то одредила као један од приоритета, што се односи и на транзит кроз Србију.

Отежавајућа околност је, како је навела, што са друге стране трпимо губитке када говоримо о превозу путника, било да је у питању водни, ваздушни или железнички саобраћај.

Потпредседница Владе је, илуструјући губитке, подсетила на то да је 22. марта прошле године било 14.500 путника на Аеродрому “Никола Тесла”, док је 22. марта ове године био 71 путник.

Сви камиони који уђу у земљу се контролишу, постоје правила и процедуре, указала је Михајловић и додала да када камиони улазе у Србију за наше потребе возачи су у камионима, а Санитарна инспекција им даје дозволу да оду до одредишта где ће роба бити испоручена.

Према њеним речима, све док се роба не испоручи, возачи се одмарају, и то 24 сата и то време су у изолацији.

Када говоримо о онима који пролазе кроз нашу државу, како је објаснила, они имају могућност да се задрже само 12 сати на нашој територији, иду у конвојима и под полицијском пратњом.

Све што смо могли да учинимо да снабдевање буде сигурно, урадили смо. Да возачи буду безбедни, а да пре свега грађани Србије буду безбедни, нагласила је Михајловић.

Она је истакла да теретни превоз свуда функционише, било да је у питању железница, водни саобраћај или карго, а да се не говори о камионима.

Оно што не иде, како је додала, јесте путнички саобраћај, нема крузера, пристајања путника.

Потпредседница Владе је навела да је процена да до овог тренутка у путничком транспорту губици износе приближно 120 милиона евра, а да ће до краја године бити око 600 милиона евра у области транспорта, од чега ваздушни саобраћај трпи највеће губитке.

Михајловић је рекла да је Србија прва која је донела сва правила везана за транспортни саобраћај и додала да смо показали и другим државама колико је важан транзит за све – за БиХ, за Словенију, Хрватску, Румунију, Северну Македонију, уколико хоћемо да сви грађани имају све што им је потребно.

Оно што је најважније јесте јавно здравље и ми све то и радимо у циљу очувања здравља људи. Зато се сви трудимо да све функционише и да држава функционише и обезбеђује оно што је неопходно, закључила је Михајловић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *