Снабдевање водом редовно, упркос ниским температурама

У леденим данима снабдевање водом је уредно, али се, спорадично, у рубним деловима града дешавају хаварије и кварови.

Екипе Јавно-комуналног предузећа Водовод и канализација у временском року од неколико сати успевају да санирају кварове.

Најчешће долази до пуцања цеви, јер су водоводне инсталације старе неколико деценија.

У стамбеним зградама није долазило до застоја у водоснабдевању, али су проблеме, услед ниске температуре, имали власници стамбених објеката и приватних кућа на периферији.

Град Крагујевац и околина снабдева се водом са три водоводна система, Водојаже у Грошници, система Гружа и Морава.

Крагујевчани који живе на периферији, а који имају куће старе градње имају и стару водоводну инсталацију.

Цеви су, углавном, од азбеста или олова, а њихова дотрајалост доводи до честог пуцања, па је такву инсталацију потребно што пре заменити новом. Додатне проблеме стварју и ниске температуре.

Према речима запослених у градском Водоводу, услед стварања леда долази до пуцања цеви, па се вода неконтролисано излива.

Многи суграђани практикују увијање цеви ћебадима или џаковима како не би заледиле, а уколико се то и догоди често их поливају врућом водом, или одлеђују пламеном ватре што се не препоручује.

У Водоводу тврде да је и у леденим данима снабдевање водом уредно. Уколико дође до хаварија и кварова потребно је одмах позвати диспечерску службу која је на услузи грађанима 24 сата.

Како би се избегле бројне непријатности током ледених дана када је темпеартура ваздуха неколико степени у минусу, надлежни саветују да се чесме у двориштима не користе.

Све чесме на отвореном потребно је привремено искључити. До пуцања цеви долази када се нагомила лед.

Вода може неконтролисано да излива, а да власници и не примете да је дошло до пуцања. Због тога је током зимских дана потребно обратити посебну пажњу и следити савете стручних служби.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *