Снажан имунски одговор на Ковид 19 узрок теже форме болести

Тежина клиничке слике услед инфекције корона вирусом зависи од јачине имунског одговора пацијента, показују резултати истраживања, првог те врсте у свету, које спроводи Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са партнерима.

Резултати су објављени у два угледна међународна научна часописа, а реакција стручне јавности потврђује њихову јединственост и актуелност.

Различите клиничке слике оболелих од Ковида 19, од најблажих до најтежих, последица су јачине имунског одговора на инфекцију корона вирусом.

Ако је имунски одговор снажнији, клиничка слика је тежа, а оштећење организма, које се у случају ковида базира на плућима, веће, што захтева кисеоничку потпору или вештачку вентилацију.

Ово су резултати прве фазе истраживања, у оквиру које су испитивани поједини молекули у крви оболелих који усмеравају њихов имунски одговор, као и њихова повезаност са тежином болести.

Након ових резултата објављених у угледним међународним  научним часописима, стручна јавност ускоро може да очекује и исход друге фазе истраживања, која је подразумевала испитивање ћелија имунског система и њихову повезаност са тежином болести.

Последња и најинтересантнија фаза требало би да покаже да ли генетске предиспозиције утичу на тежину клиничке слике ковид позитивних пацијената.

Истраживање, којим је обухваћено више од 300 ковид пацијената хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, спроводи се у оквиру пројекта који финансира Фонд за науку Републике Србије.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *