Снег добар „изолатор“ за усеве

Ниске температуре нису оштетиле озиме житарице, јер је снег који је прекрио усеве створио добру топлотну изолацију.

У Пољопривредно саветоданој и стручној служби Крагујевац кажу да би након отапања снега требало повести рачуна о њивама, јер велике количине воде могу угушити усеве.

Снег на озимој пшеници је добродошао као одличан топлотни изолатор који усеве штити од измрзавања ако се температуре спусте испод нуле. Стручњаци кажу да што је снежни покривач дебљи то је боље по усеве.

По усеве могу бити опасне неодржаване површине, односно неуређени одводни канали или њихово непостојање, јер би услед наглог топљења већих количина снега могли да се повећају водостаји, а тиме и опасност од плављења поља.

Усеви су сада у стању мировања, односно презимљавања. Сви физиолошки процеси у биљци су заустављени и очекује се топлији период да би наставила са растом.

Опасност по усеве би могло да представља то што обично пред крај зиме више отопли и снег се отопи, а онда температуре поновно оду у минус.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *