Снег успорио пролећну сетву

Прошле 2017. године мраз а и суша десетковали су приносе а и зараду пољопривредника. Ове године, пад темпаратуре и снег почетком марта, погодовао је ораничним површинама и ратарским културама у Шумадији.

Снежни прекривач је зауставио и заштитио усеве и жетву, али због временских услова у овом периоду, агрономи процењују да ће рана пролећна сетва каснити и до месец дана.

Ораничне површине Шумадије простиру се на око 110 хиљада хектара, стрна жита на око 30, а остале биљне културе на око 80 хиљада хектара.

Снежни прекривач који нас је изненадио почетком марта, достигао је висину од 50 центиметара, па отуда и велика брига за пољопривреднике.

Рана пролећна сетва касни већ око две недеље, а уколико се буде наставила клима са падавинама, припреме земљишта за сетву касниће и до месец дана.

Ниске температуре и падавине, повољно су утицале на вегетацију, јер је умањена могућност појаве биљних болести и штеточина, које би сигурно имале експанзију да није било оваквих дана. Отвара се и питање да ли ће се то одразити на цене?

Стручњаци саветују да се са првим лепим данима крене са прихраном азотним ђубривом како би се земља припремила за сетву.

Наши Шумадинци немају баш ту навику, као Војвођани, али је то једини начин да не би било изненађења и кашњења са пролећном сетвом, закључују стручњаци из области агрономије.

Извештава новинарка РТК Касенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *