СОС телефон за жртве породичног насиља

Удружење „Оаза сигурности“ у наредном периоду реализоваће пројекат под називом „Апел за помоћ“, који спороводи Координационално тело за родну равноправност Републике Србије.

Пројекат који је подржао УНДП, финансира Краљевина Шведска, а у Крагујевцу ће бити реализован у периоду од августа до децембра.

Циљ овог пројекта је унапређење заштите жена жртава породичног насиља кроз успостављање контакта путем СОС телефона, али и путем других начина комуникације, попут Скајпа, Вајбера и других апликација које ће бити доступне 24 сата.

На територији Шумадијског управног округа, према подацима полицијске управе у Крагујевцу, током 2020. години изречена је 1621 хитна мера за сузбијање породичног насиља.

Центру за социјални рад „Солидарност“ је у прошлој години пријављено близу 1100 случајева породичног насиља, а ова установа је поднела 45 тужби за одређивање мера заштите жртава.

Насиље у највећем проценту трпе жене, чак 90 одсто, а статистика говори да је породично насиље у 60 посто случајева партнерско.

Из „Оазе сигурности“, која се од 2008. године бави овим проблемом, поручују да је насиље потребно одмах пријавити.

СОС телефон ће од августа до децембра бити отворен за особе које трпе породично насиље, али и за оне којима је потребна психолошка и правна подршка .

Град Крагујевац подржава реализацију пројекта „Апел за помоћ“, а у изради новог Акционог плана у области социјалне заштите, једна од значајнијих ставки је она која се односи на заштиту жртава породичног насиља.

Отворена СОС линија представља руку спаса за жртве породичног насиља.

У Сигурној кући у Крагујевцу тренутно се налази 12 особа, а подаци говоре да је у прва три месеца ове године Центру за социјални пријављено 270 случајева породичног насиља.

Спас од насилника у породици током годину дана у Сигурној кући потражи и до сто жртава.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.