Лето је време када се због високе температуре намирнице брже кваре, а бактерије брже размножавају.
Због недовољног одржавања хигијене могу се јавити различити стомачни проблеми.
У Крагујевцу за сада имамо само спорадичне случајеве стомачног вируса и нема га у већим размерама.
Стомачни вирус се често јавља када имамо проблеме са варењем које могу бити последица покварених намирница, али и загађене воде у купалиштима, као и бактериолошки неисправне воде за пиће.
Тровање храном узорковано је конзумацијом покварене или нехигијенски припремљене хране.
Бактерије се брзо размножавају када се намирнице као што су месо и млечни производи не чувају на одговарајућој температури.
Инфекција углавном прође након неколико дана. Повраћање најчешће престаје након 24 сата, али дијареја може да траје седам дана.
Да би се пацијент правилно лечио, најважније је да што пре дође код лекара.
Стомачни вирус се лако преноси па се и контаминирана одећа мора добро опрати у врућој води.
Болесна особа мора засебно да користи предмете за свакодневну употребу.
Како бисмо избегли стомачни вирус или тровање храном потребно је обратити пажњу на начин чувања осетљивих намирница.
Лако кварљива хране не би требало да се држи ван фрижидера дуже од два сата.
Веома је битно да се добро оперу руке пре припреме меса.
Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.
