Србија 21: Више од петине грађана жели да оде из Србије

Више од петине грађана жели да се исели из Србије, док више од 90 посто оних који живе у иностранству будућност своје деце види у држави у којој сада живе или некој другој западној земљи.

То показују резултати истраживања организације „Србија 21“ који су представљени на трибини у Народној библиотеци у Крагујевцу.

Према резултатима истраживања организације „Србија 21“, чак 85 одсто испитаника желело би да се исели у земље запада, док скоро половина размишља о трајном исељењу.

Међу онима који размишљају о одласку највише је испитаника старости од 19 до 29 година. Као разлози за исељење највише се истичу стандард, боље плаћен посао и лоша ситуација у држави.

На веома посећеној трибини у Крагујевцу чули су се негативни примери због којих су људи спремни да напусте Србију и започну живот у некој другој земљи.

Истраживање је спроведено са циљем да се отвори дискусија и трага за решењем како смањити одлив становништва.

Иако се до сада одлазак из Србије везивао за младе, у последње време има све више људи у петој деценији и старијих који одлазе у иностранство у потрази за бољим условима за живот.

Проблем масовног исељавања људи није само проблем Србије и држава у региону, већ и највећег дела земаља источне Европе, чуло се на трибини у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *