Србија прва у региону увела систем „Пронађи ме“

Систем „Пронађи ме“ за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе данас је званично пуштен у рад.

Претходно су представници четири министарства потписали у Палати Србија, у присуству председника Србије, Споразум о сарадњи.

Презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме“ присуствовали су и председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић, министарка здравља Даница Грујичић, као и други представници министарстава.

Како је најављено, систем ће се развијати у више фаза, а главну улогу имаће медији и друга средства за информисања грађана.

Дозволом председника Александра Вучића, начелнику Командно-оперативног центра у Управи полиције МУП-а, Саши Стефановићу за слање хитног обавештења о почетку рада система „Пронађи ме“ у Србији, овај систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе данас је званично пуштен у рад.

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић, који је и иницијатор овог система, истакао је да дугује велику захвалност Министарству унутрашњих послова и председнику Србије Александру Вучићу који су схватили његов значај у проналажењу деце и њиховој безбедности. Он је истакао да су његов тим и друге невладине организације пуних осам година радиле заједно са државом на стварању овог система.

Споразум је потписан између министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра за информисање и телекомуникације Михаила Јовановића и министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Горана Весића, као и државног секретара у Министарсту за рад, борачка и социјалана питања Лава Григорија Пајкића.

У првој фази, у првих осам сати, медији ће на сваких 30 минута прекинути са емитовањем својих програма и објављивати фотографију несталог детета са основним информацијама.

Након тога, мобилни оператери ће послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова.
Такође, ЈП „Путеви Србије“, аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

Постоје ситуације када објављивање података о нестанку детета отежава, омета рад полиције и представља опасност за жртву и да ће због тога начелници полицијских управа доносити одлуку о покретању система на основу јасно дефинисаних порука и информација о несталом детету.

Србија је прва земља у региону која је увела овај систем.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *