Србија бира председника и посланике

Грађани Србије сутра излазе на биралишта, да изаберу председника Републике, нови сазив парламента и локалну власт у 14 самоуправа, укључујући и главни град.

На укупно 8.255 бирачких места, право гласа на председничким и парламентарним изборима има 6.501.689 грађана Србије, који ће се опредељивати између 19 изборних листа и осам кандидата за председника.

Уз биралишта у Србији, у иностранству ће бити отворено 77 бирачких места, у 34 државе, на којима ће моћи да се изјасни 39.777 држављана Србије који су се пријавили за гласање.

Од увођења вишестраначја, грађани Србије сутра излазе 13. пут да бирају своје представнике у највишем законодавном телу, а од осамостаљења Србије, 2006. године, ово су четврти председнички избори.

Бирачка места отварају се у 7 сати, а затварају у 20 сати, до када траје изборна тишина, која је почела у ноћи између четвртка и петка, а током које је је забрањена изборна пропаганда, одржавање предизборних скупова на јавним местима и објављивање процене изборних резултата.

Изборе ће, осим бирачких одбора, пратити домаћи и страни посматрачи – ОЕБС/ОДИХР, Савета Европе и појединих парламената.

Гласачки листић за парламентарне изборе биће сиве боје, а контролни за проверу исправности гласачке кутије биће љубичаст, док ће листић са именима председничких кандидата бити плав, контролни листић „цигла“ боје.

Роковником Републичке изборне комисије предвиђено је да је рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији 4. април до 8 сати, а збирни извештај о резултатима гласања РИК доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима доноси решење о додели мандата кандидатима за посланике у новом сазиву парламента, са изборне листе по њиховом редоследу, односно у том року издаје и уверење о избору за председника Републике.

На парламентарном гласачком листићу наћи се листе – „Александар Вучић – Заједно можемо све“, „Ивица Дачић – премијер Србије“, „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, „Др Војислав Шесељ – Српска радикална странка“, „Мариника Тепић – Уједињени за победу србије (Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ – ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога“, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка).

Међу листама су „Др Милош Јовановић – Нада за Србију – Српска коалиција Нада – Национално демократска алтернатива – Демократска странка Србије (ДС С) – За краљевину Србију (Монархисти) – Војислав Михаиловић“, „Милица Ðурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“, „Муфтијин аманет – Странка правде и помирења (СПП) – Усаме Зукорлић“, „Морамо – Акција – Еколошки устанак – Цхута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић“.

Затим су ту и листа „Суверенисти – Саша Радуловић (Д јБ), Милан Стаматовић (ЗС), др Јована стојковић (Ж ЗС)“, „Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – Милош Парандиловић – Патриотски блок за обнову краљевине Србије“, „Заједно за Војводину – Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину), „СДА Санџака – др Сулејман Угљанин“.

На листи су и „Борис Тадић – Ајмо људи – Социјалдемократска странка – Нова странка – 1 од 5 милиона – Толеранција србије – Уједињени покрет зелених Србије – Бошњачка грађанска странка – Бошњачка грађанска странка – Странка Црногораца“, „Алтернатива за промене – Албанска демократска алтернатива“, „Коалиција Албанаца долине“, „Отете бебе – Ана Пејић“, „Ромска партија Срђан Шаин“ и Руски мањински савез – Милена Павловић, Павле Бихали Гаврин (Српско руски покрет, Српско-руска партија Вукови, Покрет Грка Србиза).

У трку за позицију на Андрићевом венцу ушло је осам канидата – актуелни председник Алексаднар Вучић, Здравко Понош, Милош Јовановић, Бошко Обрадовић, Миша Вацић и три даме – Милица Ðурђевић Стаменковски, Биљана Стојковић и Бранка Стаменковић.

Још један гласачки листић на биралиштима имаће грађани 14 локалних самоуправа – два града – Београда и Бора, и у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ, где се гласа за саставе локалних парлемената.

Парламентарни и локални избори расписани су 15. фебруара, а председнички 2. марта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *