Средњошколце од ове школске године очекује дуално образовање

Средњошколце од ове школске године очекује дуално образовање, које подразумева учење кроз рад. Крагујевац је један од првих градова који је почео са применом дуалног система образовања.

Неки од циљева дуалног образовања су развијање предузимљивости, креативности, обезбеђивање услова за даље образовање као и развој компетенција у складу са потребама тржишта рада.

Пројекат дуалног образовања у тадашњој Политехничкој, данас Средњој стручној школи, почео је 2013. године која је била једна од првих пет образовних установа која је уписала прву генерацију бравара заваривача.

Велики број компанија у Србији показао је интересовање за сарадњу са средњим школама како би на овај начин добиле образоване кадрове који недостају на тржишту рада.

Привредници укључени у пројекат изразили су потребу за различитим профилима.

Осим у Крагујевцу, од ове школске године и ученици школа из мањих средина у Шумадијском округу имају прилику да похађају дуално образовање.

Дуално образовање има вишеструку предност, како за ученике који ће након завршене школе лакше доћи до посла, тако и за послодавце који ће имати адекватно обучене младе кадрове за обављање послова у струци.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *