Српско друштво из Гетеборга у посети Крагујевцу

У Крагујевцу борави делегација Српског друштва „Синђелић“ из Гетеборга, за коју је приређен пријем у Скупштини града.

Госте из Шведске примили су: помоћник градоначелника за међународну сарадњу, Александар Штајн и Јасмина Предојевић Симовић помоћница градоначелника за одрживи развој града и сарадњу са удружењима.

Гости из Гетеборга недавно су одржали хуманитарни концерт у Основној школи „Станислав Сремчевић“, а средства која су прикупљена биће утрошена за обнову школске зграде.

Њихови домаћини том приликом су били чланови Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.

Српско друштво у „Синђелић“ из Гетеборга окупља више од хиљаду чланова који чувају српско писмо, језик, културу и тадицију наше земље.

Иначе у Шведској живи око 70 хиљада Срба који су у великим миграцијама на привремени рад у Шведску отишли давних седамдесетих година.

У Гетеборгу је више од 8 хиљада Срба који се окупљају у Српском друштву које постоји више од 40 година.

Приликом боравка у Крагујевцу делегација из Гетеборга посетиће знаменитости нашег града, а ова посета отвара могућност дугорочније сарадње у области културе и других области.

Госте из Гетеборга, помоћник градоначелника Александар Штајн упознао је са историјатом Крагујевца и истакао да локална самоуправа има одличну сарадњу са бројним земљама и градовима у иностранству.

Срби из дијаспоре су веома важна карика у контактима са градовима и општинама у земљама у којима живе.

Град Крагујевац има бројне потенцијале а сарадња са Србима који живе у Шведској отвара нове могућности у покретању бројних поројеката и програма.

У знак сећања на боравак у Крагујевцу, домаћини из локалне самоуправе уручили су пригодне поклоне гостима из Гетеборга.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *