Све већи број страних студената у Крагујевцу

Током студија, у Крагујевац долазе млади академци из иностранства који преко програма мобилности студената бораве у нашем граду и студирају на факултетима крагујевачког Универзитета.

До јула 2018. године, у летњем семестру текуће академске године, своје знање у Крагујевцу ће усавршавати 14 студената који долазе из Шпаније, Грчке, Бугарске, Литваније и Пољске.

Све већи број студената који из семестра у семестар долазе у наш град и њихова позитивна искуства потврђују да је Универзитет у Крагујевцу добро позициониран на међународној мапи универзитета са одличним условима за студирање.

Мобилност студената је програм који младима омогућава студирање у трајању од једног или два семестра на некој другој високошколској институцији у страној земљи.

Универзитет у Крагујевцу је неколико година уназад домаћин студентима који са собом из нашег града носе знање, лепе успомене и бројна пријатељства која стичу приликом студентске мобилности коју су реализовали у Србији.

Наша земља и град их привлаче због квалитетних студијских програма, али и због добро познатог српског гостопримства. У Крагујевац највише долазе они који воле српски језик и бирају га за предмет свог студирања.

На студирање у Србији позитивно гледају и они који изучавају физику или инжињерске науке. С обзиром да долазе из различитог говорног подручја или култура, уједињује их лепо мишљење о Крагујевцу и имају само речи хвале за наше факултете, професоре, суграђане и, наравно, храну.

Генерално људи су фини, њихов менталитет је веома добар, близак земљи из које долазим. Мислим да је јако сличан грчком, то ми се јако допада и сматрам да се овде одлично уклапам, рекао је Марио Саманис из Грчке

Лепо је јер учим мало српског језика, научио сам много о српској култури, храни, журкама. Мислим да је веома интересантно. Волим српску храну, сваког викенда идем да једем пљескавицу, ћевапе и остала јела, рекао је Касто Фернандез Лопез из Шпаније

Студентима је прилика да живе и студирају у иностранству омогућена преко програма Ерасмус+, пројекта Европске уније за размену студената који је покренут 1987. године. Поред образовног овај програм, има и друштвени и културолошки аспект.

Студенти крагујевачког Универзитета који су прошли кроз програм мобилности са задовољством пружају подршку страним колегама размењујући искуства и позитивне утиске које су и сами стекли кроз овај пројекат.

Квалитетни студијски програми, историја, култура и лепоте наше земље привлаче све већи број младих да своје знање и животна искуства прошире баш у нашем граду. Више него позитивни утисци о срдачном гостопримству шаљу изузетно лепу слику наше земље, а нарочито Крагујевца и одлична су препорука свим страним студентима који размишљају о доласку у Србију.

Извештава новинарка РТК Љубица Гужвић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *