Срушимо баријере за аутизам заједно

Удружење за помоћ особама са аутизмом у Спортском центру за особе са инвалидитетом „Искра“, обележило је Светски дан аутизма, 2. април, премијерним приказивањем филма „Камп животних вештина“ уз пратећи програм ансамбла „Распеване пчелице“. На овом догађају је била и наша екипа.

Овогодишња кампања води се под слоганом „Срушимо баријере за аутизам заједно – Хајде да изградимо приступачно друштво“. Финансира је Европска унија, кроз „Регионални програм локалне демократије на западном Балкану“, а спроводи Програм Уједињених нација за развој.

Светска здравствена организација наводи, да је 0,6 процената светске популације оболело, а чак пет милиона особа живи са неким поремећајем из аутистичног спектра. Званични подаци о броју аутистичних особа у Србији не постоје.

Инклузивни процес је, кажу стручњаци, дуготрајан, а помоћ државе неопходна, тако да је проблемима аутистичних особа и њихових породица потребно посветити пажњу читаве године, а на само 2. априла.

Опширније у прилогу.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *