Шта се утврђује првим ултразвучним прегледом кукова код беба?

Ултразвучним прегледом кукова код беба, који се ради у првим месецима живота, утврђује се структура зглобова кука и доприноси раном дијагностиковању одређених ортопедских недостатака.

Развој кукова је индивидуална ствар, али би процес сазревања требао да се заврши до навршеног шестог месеца бебиног живота.

Неке бебе се роде са делимично зрелим куковима, па се током прва три месеца живота, уз постепено померање ногу током повијања, процес сазревања заврши, док се код неких малишана кукови развијају знатно дуже.

Свако дете се развија индивидуално и према својим потребама, а на родитељима је да препознају бебине сигнале и процене када је дете спремно да седи или се ослања на ноге.

Ако се током ултразвучног прегледа рано дијагностикује нека врста проблема, дете се упућује код хирурга специјалисте који у већини случајева проблем решава вежбама или каишићима.

Код тежих деформитета проблем се решава хируршким путем.

Развој кукова не утиче на проходавање детета.

У ком ће тренутку дете  почети да седи или хода, зависи искључиво од малишана.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *