Станове за снаге безбедности градили непријављени радници

На градилиштима станова за припаднике снага безбедности, инспектори за рад открили су 20 непријављених радника, међу којима су и држављани Турске, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Инспектори рада су током 55 јучерашњих контрола непријављене раднике затекли на градилиштима у Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Сремској Митровици, Београду и Врању.

„Надзорима су обухваћене 202 особе затечене на раду.

Њих 20 је радило ‘на црно’, од којих су седам држављани Турске, затечени у Врању.

За шест држављана Турске који су затечени на градилишту у Крагујевцу нису предате на увид радне дозволе, иако су они изјавили да их имају“, наводи се у саопштењу.

На основу прописа о безбедности и заштити здравља на раду, донето је девет решења с налозима за отклањање недостатака и седам решења о забрани рада.

У области радних односа донето је пет „налога на записнике“ и поднето 12 захтева за покретање прекршајног поступка, од којих пет у области безбедности и здравља на раду и седам у области радних односа.

Министарство рада је саопштило да је надзор обављен да би се утврдило да ли се током врућине послодавци придржавају правила и радницима омогућавају сменски рад и честе паузе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.