Стара црква обележила славу – литија прошла градским улицама

Стара црква у Крагујевцу други дан Тројица, обележава као своју славу а данашњи празник је и литија града Крагујевца.

Тим поводом Његово Преосвештенство еписком Шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у Старој цркви.

Литургији су присуствовали градоначелник Радомир Николић, председник скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић и начелница шумадијског округа Биљана Илић Стошић.

Подигнута 1818. године, Стара црква крагујевачка поред духовне има и велику националну културно историјску вредност, јер су се сви бурни политчки догађаји и најважније одлуке у држави у 19 веку доносиле и проглашавале народу у порти цркве која прославља 200 година сећањем на све духовне и световне великане.

Храм Свете Тројице задужбина је кнеза Милоша Обреновића који је, као задужбинар по броју подигнутих цркава надмашио владаре династије Немањића.

Пре тачно 200 година, на месту где се и данас налази стара крагујевачка црква, створена је прва градска богомоља.

У то време Србија је била још увек у вазалним обавезама према Турској, па се повиновање освајачком закону и правилима подразумевало.

Током турске владавине, хришћанске цркве нису смеле по висини да доминирају изнад џамија, па је тако, остало забележено у локалној историји да је лукавством Милош Обреновић надмудрио султана.

На отворену прозивку зашто се подиже велика црква, Милош је спретно одговорио – да је то више из практичних разлога, како би се испод њеног трема окупљали и склањали скупштинари.

И тако је почела духовна и световна, локална али и национална историја дуга два века.

Бурне деценије 19. века и све друштвене и политичке одлуке рађале су се на овом месту.

Сретењска скупштина одржана је у порти Старе цркве. Све важне државне прокламације саопштаване су из дворишта храма Свете Тројице.

Традиционално, у поподневним сатима градска литија прошла је улицама Крагујевца.

Од порте Старе цркве, Трга војводе Радомира Путника, улицама Краља Александра, Кнеза Милоша, Илије Коловића, Вука Караџића и делом улице Кнеза Михаила до Старе цркве.

По повратку у порту Старе цркве одржан је пригодан културно-уметнички програм.

Предвођени епископом шумадијским господином Јованом и свештенством овдашње епархије у литији су учествовали челници града Крагујевца, припадници војске, полиције, ватрогасне бригаде, угледни привредници и грађани.

Стара црква носи градитељско наслеђе својствено не само епохи Обреновића већ и династије Карађорђевића.

Дрвени део 1907. године краљ Петар први је доградио од чврстог материјала и тиме дао допринос обнављању храма непосредно пре њене прве стогодишњице.

Неодвојива је судбина Крагујевчана од њихове прве цркве.

Многобројни суграђани су својим прилозима помагали одржавање Храма, славили славу, два века били симболични ктитори.

Данас је Храм Свете Тројице духовни центар Крагујевца, који ће свој двовековни јубилеј обележити крајем септембра на виском државном нивоу, када ће литургији и пригодном програму присуствовати и патријарх Иринеј са свештенством Српске православне цркве.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *