Стојковић: Деца најчешће имају блажу клиничку слику

Корoна вирус, који прати брзо ширење код одраслих, на срећу није праћен већим обољевањем деце како у свету, тако и у нашој земљи.

У случају и да се потврди присуство Ковида 19, деца најчешће имају блажу клиничку слику, каже у изјави за Радио телевизију Крагујевац директорка Клинике за пулмологију крагујевачког Клиничког центра проф. др Анђелка Стојковић, иначе педијатар-пулмолог.

Професорка Стојковић је за наш програм рекла и да је једна девојчица позитивна на корона вирус хоспитализована на крагујевачкој педијатрији и да је у добром стању.

На Клиници за педијатрију Клиничког центра Крагујевац у последњих месец и по дана извршена је велика реорганизација како би ова здравствена установа била спремна за прихват и лечење деце оболеле од корона вируса.

Адаптиран је посебан део клинике за ове намене и формирани тимови лекара, медицинских сестара и помоћног особља који раде у том делу. На срећу, до сада је само једно дете хоспитализовано са потврђеним корона вирусом.

На Клиници за педијатрију се, у време ванредног стања и епидемије Ковида 19, врши пријем хитних педијатријских случајева, као што су астматски и епи напади, анафилактички шокови, разне кризе свести и генерално сва тешка погоршања основне боести, каже професорка Анђелка Стојковић.

Она додаје и да се свакодневно примају превремено рођена деца у Центар за неонатологију, који покрива подручје на коме живи око 1,7 милиона људи.

У Центру за неонатологију у овом тренутку хоспитализовано је 16 превремено рођених малишана.

Када је реч о терминима у специјалистичким амулантама директорка крагујевачке педијатрије каже да су од 10. марта сви термини отказани и да, док траје ванредно стање и пандемија корона вируса, амбуланте неће радити.

За све тегобе код деце и погоршања основне болести родитељи треба да се обрате педијатру.

Извештава Јелена Миловановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *