Стоваришта добро снабдевена огревом

На прагу још једне грејне сезоне Крагујевчани се ужурбано припремају за куповину огрева.

Стоваришта су добро снабдевана дрвима, угљем и свим врстама огрева, а цене су углавном на нивоу прошлогодишњих.

Цена кубика исечених дрва као и пелета варира од града до града.

Поједини продавци угља пензионерима омогућавају куповину на рате. Домаћини са сеоског подручја увелико припремају дрва за продају.

Нешто интезивнија куповина на стовариштима очекује се са појавом првих јесењих киша.

За метар буковине требало би издвојити 5.900 динара, а домаћини који тракторима довозе дрва у рубним деловима града букова дрва продају по цени од 40 до 50 евра за један метар.

Цену условљава квалитет и врста дрва. Најјефтиније је буково дрво, које се највише продаје.

Са друге стране, најјефтинији угаљ на стовариштима је „Костолац“ и за тону овог енергента потребно је издвојити 8.200 динара, колико стаје и угаљ „Колубара“. „Сушени вреоци „ и „ Штаваљ“ су нешто скупљи и коштају 14 хиљада динара по тони.

За тону „ Бановића“ требало би издвојити 16 хиљада динара. Најскупљи је, али и најквалитетнији, руски камени угаљ и кошта 22 хиљада динара по тони.

Интезивнију продају огрева за зиму продавци очекују са појавом првих киша, а они са „плићим“ џепом по неписаном правилу купују огрев на џакове све до почетка зиме, када се температура спусти испод нуле.

За џак дрва купци издвајају 430 динара, а у џаку је спаковано од 25 до 30 килограма овог огрева. Џак од 30 килограма угља кошта 465 динара.

У последње време све већи број потрошача који се греју чврстим горивом опредељује се за уградњу пећи на пелет. Ова врста огрева кошта од 23 до 30 хиљада динара по тони.

Куповина огрева за зиму је велики издатак за свако домаћинство, па продавци нуде повољности приликом плаћања, као што су на пример, плаћање у више рата преко административне забране.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *