Субвенције за младе пољопривреднике

У општини Кнић свечано су потписани уговори са носиоцима пољопривредних газдинстава којима су одобрене субвенције по конкурсу те општине.

За 17,6 милиона динара конкурисало је 527 газдинстава, од чега су средства одобрена за 144 газдинства.

На тај начин почела је реализација Програма мере подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, намењеног подстицајима за инвестицију у имовину пољопривредних газдинстава.

Економски оснажити пољопривредна газдинства посебно она где је носилац жена, и млади брачни парови, био је циљ општине Кнић.

То је само једна од активности за подстицај рађања и останак младих на селу, за коју је та општина, од министарства без портфеља, задуженог за демографију и популациону политику добила 32 милиона динара, бесповратних средстава.

Од 572 газдинства, средства су одобрена за 144, па је са носиоцима газдинства обављено свечано потписивање уговора.
Пољопривредници су углавном конкурисали за набавку квалитетних говеда, оваца, коза и свиња товних раса, за инвестиције у производњу воћа и поврћа, као и механизације и опреме за пољопривреду.

Ово је први пут да су из буджета општине Кнић издвојена средства за останак младих на селу и подстицај рађања.

Популациона политика само је један од приоритета Владе Републике Србије. Поред ове помоћи, радиће се и на још два пројекта.

С обзиром на то да је интересовање пољопривредника за субвенције било велико и да је поднето готово четири пута више захтева, локална самоуправа у Книћу ће покушати да обезбеди додатне изворе средстава.

У случају додатног финансирања даље одобравање средстава вршиће се према утврђеном редоследу на листи, а према расположивим средствима.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *