Шумадисјко оцењивање квалитета воћних ракија, треће по реду, одржава се у Винско-ракијском хабу, у организацији Регионалне асоцијације произвођача ракије.
Воћне ракије произвођача из целе Србије у наредна четири дана оцењиваће експерти из ове области, а најбољим дестилеријама награде ће бити додељене 11. децембра на Другом шумадијском фестивалу ракије у Крагујевцу.
Домаће воћне ракије су све траженије на овдашњем, али и међународном тржишту.
Србија има велики потенцијал у овој области, а 24 дестилерија из Шумадије окупиле су се у Регионалну асоцијацију произвођача ракије.
Поред сарадње и афирмације, ова асоцијација пружа подршку почетницима у производњи.
Оцењивање ракије у Крагујевцу организује трећи пут.
Асоцијација утиче на успостављање реда и увођење производње воћних ракија у легалне токове.
Посебан акценат је на заштити назива и географског порекла ракије, првенствено шљивовице, која је препознатљива на свим тржиштима.
Последњих година у замаху је занављање засада шљиве ранке која је била веома угрожена и то на свом поднебљу.
Према историјским изворима, ракија је национално пиће свих Јужних Словена, а Срби су познавали производњу воћне у време досељавања на Балкан од 6. до 9. века.
Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.