Шумадијска шљивовица на оцени

Шумадисјко оцењивање квалитета воћних ракија, треће по реду, одржава се у Винско-ракијском хабу, у организацији Регионалне асоцијације произвођача ракије.

Воћне ракије произвођача из целе Србије у наредна четири дана оцењиваће експерти из ове области, а најбољим дестилеријама награде ће бити додељене 11. децембра на Другом шумадијском фестивалу ракије у Крагујевцу.

Домаће воћне ракије су све траженије на овдашњем, али и међународном тржишту.

Србија има велики потенцијал у овој области, а 24 дестилерија из Шумадије окупиле су се у Регионалну асоцијацију произвођача ракије.

Поред сарадње и афирмације, ова асоцијација пружа подршку почетницима у производњи.

Оцењивање ракије у Крагујевцу организује трећи пут.

Асоцијација утиче на успостављање реда и увођење производње воћних ракија у легалне токове.

Посебан акценат је на заштити назива и географског порекла ракије, првенствено шљивовице, која је препознатљива на свим тржиштима.

Последњих година у замаху је занављање засада шљиве ранке која је била веома угрожена и то на свом поднебљу.

Према историјским изворима, ракија је национално пиће свих Јужних Словена, а Срби су познавали производњу воћне у време досељавања на Балкан од 6. до 9. века.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *