Шумадијске специјалитете дегустирали новинари из Хрватске и Словеније

Значајно место на туристичкој мапи Србије има Шумадија, дестинација коју из године у годину посети све већи број туриста.

Недавно су у етно домаћинству Јанин рај које се налази недалеко од Крагујевца боравили новинари из Хрватске и Словеније.

Њихову посету организовала је Туристичка организација Србије, уз подршку Градске туристичке организације.

За њих је припремљен традиционални славски ручак, а ова гастрономска презентација део је туристичке понуде Шумадије.

Последњи дани Михољског лета када нестаје зеленило и цвеће и доминирају боје јесени, увелог лишћа и суве траве, нису умањили живописну слику етно домаћинства породице Цветковић која је своје имање назвала Јанин рај.

Домаћини су дочекали госте служећи жито и вино што је обичај у време слава када се у свакој православној кући обележава светац, заштитник дома.

На столу су се нашле бројне ђаконије, низ домаћих специјалитета карактеристичних за овај крај Србије.

Неколико новинара из Хрватске и Словеније наводи да њихови сународници приликом обиласка Србије углавном долазе у  Београд и дестинације на подручју Војводине.

Ово је први пут да је група туриста дошла у Крагујевац, дестинацију јужно од Саве и Дунава.

Гости су из Јаниног раја отишли пуни утисака. Обећали су да ће у текстовима које пишу за своје редакције пренети читалачкој публици лепе утиске из Шумадије уз препоруку да обавезно посете овај крај Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *