Суперкомпјутер и вештачка интелигенција велика шанса за даљи развој Србије

Национална платформа за вештачку интелигенцију у Државном дата центру у Крагујевцу која је данас пуштена у рад представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Захваљујући овој платформи, Србија је спремна да направи нови, еволуцијски искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Манифестацији пуштања у рад платформе за вештачку интелигенцију присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, амерички амбасадор Ентони Годфри, директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Крагујевцу, као и област вештачке интелигенције су велика шанса за даљи развој Србије.

Шумадија данас има платформу коју нема нико у региону и њеним покретањем, Србија је ушла међу 26 земаља које имају нешто тако. У Државни дата центар у Крагујевцу, који је пет пута већи од београдског уложено је 55 милиона евра.

Поред великог значаја за српску пољопривреду и екологију, Национална платформа за вештачку интелигенцију даће велики допринос очувању здравља људи и развоју медицине.

Ова платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, који је спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Посао центра је да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из света привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију је још један велики корак на већ успешном путу Србије да постане регионални технолошки центар.

Председник Вучић, је приликом обиласка разговарао са запосленима и студентима из Крагујевца, који ће након завршетка студија овде наставити да раде за велике плате.

Овакви пројекти Крагујевац издижу као град и од њега праве регионални центар, не само Србије, већ и шире.

Приликом обиласка Државног Дата центра, председник Србије и амерички амбасадор посетили су и просторију за одмор запослених, где су се и сами на кратко забавили.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу, уврстила у пројекат од националног значаја.

Током пуштању у рад Националне платфроме за вештачку интелигенцију, директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић, потписао је споразуме о коришћењу са првим корисницима платформе-техничким факултетима, свим научно-технолошким парковима и инстититутима у Србији.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *