Сутра исплата треће минималне зараде

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра бити исплаћена трећа минимална зарада за 1.042.114 запослених у Србији у укупном износу од 31 милијарде динара, те да је држава привредницима за три минималца до сада помогла са износом од 94 милијарде динара, односно са око 800 милиона евра.

Од почетка кризе која је изазвана пандемијом вируса корона држава је путем директних давања и ослобођења од пореских обавеза привреди и грађанима помогла са 278, 64 милијарде динара, односно са 2,3 милијарде евра, каже се у саопштењу Министарства финансија.

“Реч је о подршци која је оцењена као једна од највећих у региону. Са исплатом овог трећег минималца покрили смо период од три месеца иако је ванредно стање и немогућност пословања трајало дупло краће. Помогли смо, надам се и послодавцима и запосленима. Послодавци су задржали неопходну ликвидност и обезбедили средства за исплату зарада”, навео је министар.

Са друге стране, додаје, радници су задржали своје послове.

“Сада нам предстоји заједничка борба – да очувамо постојећа радна места”, поручио је Мали.

Министар је навео да, када се саберу сва досадашња директна давања и индиректни подстицаји у виду ослобођења пореза и доприноса, држава привреди и грађанима помогла са око 278,64 динара или око 2,3 милијарди евра.

Министар финансија је истакао и да се редовно прате програми подстицаја који се примењују у свету и у региону.

Како је рекао, до сада смо добро обавили посао, што је позитивно оценио и Међународни монетарни фонд (ММФ) истичући да је наш пакет био свеобухватан и брз и да је један од највећих међу европским земљама.

Оцењује да су велики изазови пред нама јер је тешко проценити колико ће да траје здравствена криза са корона вирусом, те да није на делу само криза ликвидности.

На држави је, каже, да се посветити својој основној изворној функцији која је усмерена на унапређењу пословног амбијента, уклањању сувишног администрирања које оптерећеује привреду, унапређењу јавне управе и функционисању јавних предузећа, која значајно генеришу привредни раст целе земље.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *