Сузбијање корупције приоритет Владе Србије

Реформа правосуђа, која се одвија кроз неколико циклуса биће настављена и у 2018. години. 

Већ почетком године очекује се примена Новог закона о надлежности државних органа на сузбијању корупције што ће бити један од приоритета Владе Републике Србије и у наредној години, изјавила је за Телевизију Крагујевац министарка правде Нела Кубуровић.

Очекује се и финализација предлога измена Уставних одредби које се тичу српског правосуђа.

После низа јавних расправа, стручна јавност изразиће своје мишљење, a пресудну улогу у измени Уставних одредби ипак ће имати Венецијанска комисија.

Кроз наставак реформе правосуђа током 2018. године очекује се почетак примене новог Закона о надлежности државних органа у сузбијању криминала, тероризма и корупције који почиње са применом 1. марта 2018. године.

Кроз формирање посебних одељења у вишим тужилаштвима и посебних одељења у вишим судовима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу очекује се успешнија борба против корупције што је један од приоритета Владе Републике Србије.

Реформски процеси  којим се испуњавају права и обавеза из Акционог плана за поглавље 23 се настављају.

Министарство правде је претходних пет месеци спроводило консултативни процес и јавну расправу, која је пре свега започела у мају и била организована заједно са Канцеларијом за цивилно друштво. Одржано је пет округлих столова, један је био управо овде у Крагујевцу. Пре десетак дана тај процес је завршен. Када сумирамо и анализирамо све оно што је достављено у писменом облику и оно што је изнето током јавне расправе, Министарство правде ће до краја године изаћи са конкретним предлозима, који ће бити достављени Венецијанској комисији на мишљење – изјавила је министрака правде нела Кубуровић.

Када је реч о службеницима запосленима у судовима и тужилаштвима они могу да очекују повећање плате од 10 процената.

На плате судија и тужилаца Министарство правде не може да утиче с обзиром да нису ни надлежни за предлагање у буџету у том делу, објаснила је министарка Куборивић.

Ипак, она очекује да ће Високи савет судства и Државно веће тужилаца као независне инстуције које воде рачуна о платама судија и тужилаца у креирању буџета за следећу годину водити рачуна о висини плате судија.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *