Све мање хранитељских породица

Центар за породични смештај и усвојење у Крагујевцу је установа социјалне заштите, која у овом тренутку има 531 дете на смештају у 377 хранитељских породица.

Све више је малишана којима је потребан смештај, а све мање хранитељских породица које могу да задовоље њихове потребе.

У Центру апелују на добре људе да им се обрате како би ова деца нашла своју породицу.

Хранитељство у Србији има традицију дугу више од сто година. Центар за породични смештај и усвојење у Крагујевцу је регионална установа која покрива пет округа и то Шумадијски, Рашки, Расински, Моравички и Златиборски.

Када је реч о деци са сметњама у развоју, у Центру кажу да не примењују посебне програме за малишане, али да постоји протокол за за хранитеље, који се посебно обучавају за бригу и старање.

Дешава се и да када хранитељи остаре њихова деца преузимају хранитељску дужност. Хранитељи имају могућност да свог штићеника усвоје, наравно, уколико успешно прођу кроз процедуру. То су, углавном, случајеви где се, након дугог низа година, између њих успостави родитељски однос.

Ипак, из ове установе апелују на добре људе да им се обрате како би постали хранитељи, јер је све више деце којима је потребан смештај, а све мање хранитељских породица.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *