Здравствени радници уче знаковни језик

У оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија а спроводи Програм Уједињених нација УНДП у Заводу за здравствену заштиту радника у организацији Удружења глувих и наглувих Шумадије организован је први час учења знаковног језика за здравствене раднике.

Едукација ће у великој мери омогућити комуникацију медицинара са слабочујућим особама и има велики значај за глува и наглува лица која се због свог хендикепа суочавају са бројним проблемима у примарној здравственој заштити. Пројекат се реализује уз подршку локалне самоуправе.

Најчешћи проблем са којим се слабочујуће особе сусрећу када одлазе код лекара је шалтерска некомуникација у здравственим установама.

Да би ове особе медицинске сестре могле да разумеју наредних шест месеци 27 запослених медицинских радника учиће знаковни језик.

Пројекат је организован под називом „Приступачан град за глуве и наглуве“.

Програми мобилне апликације, будилници за глуве, едукација здравствених радника и студената Факултета медицинских наука, волонтера Црвеног крста само су неки од програма који су планирани кроз РИЛОУД пројекат.

Едукација за коју су заинтересовани запослени у Заводу за здравствену заштиту радника имаће велики значај у комуникацији са лекарима и медицинским сестрама када је реч о дијагностиковању болести и одређивању терапије.

Волонтерски рад медицинара који уче знаковни језик реализоваће тумачи који ће у року од шест месеци едуковати заинтересоване да унапреде комуникацију са слабочујућим особама.

Слоган који носи назив „Да рукама кажеш нису неке муке, да кажеш шта желиш довољне су руке“ лајт мотив је шестомесечне едукације учења знаковног језика здравствених радника.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *