Све већи број случајева насиља над женама

Број откривених случајева подоричног насиља над женама из године у годину расте. То не значи да је ова негативна друштвена појава у експанзији, већ да су жртве охрабрене да пријаве насилника и обрате се за помоћ онима који су за то надлежни.

Насиље у породици постало је део наше свакодневице. Одвија се кроз различите видове психичког, физичког, сексуалног и економског малтретирања.

Често траје дуги низ година, сакривено од погледа околине, а оставља тешке емотивне и здравствене последице на жртву. Подршку женама које трпе насиље пружа Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица”.

Овом негативном друштвеном појавом већ десет година интензивно се бави “Оаза сигурности”. Правна помоћ и економско оснаживање жена жртава насиља, део су активности које “Оаза” реализује.

Патријархално васпитање, страх и економска зависност, најчешћи су разлози због којих жене изложене насиљу о томе не говоре и остају у заједници са насилником. Женама које су одлучиле да томе стану на пут углавном недостаје подршка ближе околине.

Насиље у породици није приватна ствар, то је озбиљан друштвени проблем и према том феномену мора да постоји нулти степен толеранције. Због породичног насиља, у Србији је од почетка године живот изгубило десет жена.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *