Свечана академијa на дан Светог Саве

Традиционалну свечану академију, поводом школске славе Светог Саве, Прва крагујевачка гимназија одржала је у Књажевско српском театру.

Свечаност је почела обредом резања славског колача у Првој крагујевачкој гимназији, а завршена је доделом награда најуспешнијим ученицима.

Прва гимназија се после паузе дуже од једног века почетком деведесетих вратила традицији српске цркве и школства, светковању Светог Саве као школске славе.

Бројне званице увеличале су свечаност, градоначелник Крагујевца Радомир Николић са сарадницима, председник Скупштине града, представници школске управе, утемељивачи фондова, професори у пензији.

Свети Сава речено је на академији, подстиче стваралачку радост у школама и размишљање о самосвојности нашег народа.

На Светосавској академији која се ове године одржала у Књажевско српском театру уручена је донација Српске православне епархије шумадијске у вредности од милион две стотине хиљада динара за потребе обнове школе после пожара.

У част и славу првог српског архиепископа и просветитеља приређен је програм под називом „Наука је твоја извор непресушни“, који су осмислили и реализовали професори Гимназије са ученицима рецитаторима и хором.

У својој беседи ученици су рекли да је Свети Сава даровао српском народу уметност и ученост, књижевност и културу.

Свечаност је завршена доделом награда најуспешнијим ученицима из фондова Радомира Путника, Славице Јевтић и фонд Петронијевић.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *