Светосавска посланица владике Јована

Свети Сава представља најзначајнију личност целокупне српске историје која чврсто утемељује српски идентитет.

Својим утицајем, вешто користећи околности у међународним односима свога доба, издејствовао је 1219. године самосталност за Српску православну цркву. Био је први архиепископ свих српских и поморских земаља. Свети Сава је, ван сваке сумње, постао први српски просветитељ који је народ и државу просвећивао у духу Хришћанства и ширио православну веру, укорењујући је дубоко у саму срж српског бића. Његов допринос српском народу јасно је препознатљив у целокупном нашем школству, култури, језику, праву, медицини, дипломатији и стога су Срби с правом светосавски народ, наводи се, између осталог, у Светосавској посланици Епископа Шумадијског господина Јована.

Захваљујући опредељењу Светог Саве омогућено је и довршено идентитетско уобличавање и сазревање српског народа, а црквеном самосталношћу и потоњим духовним плодовима, пројављено је његово културно и национално пунолетство. То Савино опредељење формирало је посебан, нама Србима бескрајно драгоцен Светосавски завет. Тај завет јесте у својој суштини Христов Нови Завет остварен у историјском искуству српског народа, завет безграничне жртвене љубави према свом народу, његовој Цркви и његовој држави, према истини, правди и слободи. Из тог завета изникао је и потоњи Косовски, Светолазаревски завет, као и сва друга, у одсудним временима заветна опредељења и дела српског народа. Захваљујући томе, преживели смо и победили сијасет искушења и невоља које су пратиле, а како видимо, и данас прате историјску судбину нашег народа. Верност Светосавском завету омогућила нам је да преживимо, али и да не поклекнемо. Није довољно само преживети, поучава нас завет Светог Саве: треба усправно стајати. На то смо, управо, и данас позвани.

Са овим мислима и жељом да Господ по молитвама Светог Саве благослови, укрепи, надахне, сачува и спаси поверени Нам народ Божији у поносној Шумадији, као и свеколики наш народ, нашу отаџбину, нашу Светосавску Цркву и нас у њој, остајемо ваш молитвеник пред Господом и пред Светим Савом.

Епископ Шумадијски господин Јован

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *