Светски дан белог штапа

Међународни Дан слепих или Светски дан белог штапа, данас је у Крагујевцу, обележен у Спортском центру за особе са инвалидитетом „Искра“.

Тим поводом приказан је документарни филм о слепој девојчици Искри Миленковић из Аранђеловца, која већ пуних 6 година гради успешну каријеру пијанисте и осваја бројна међународна признања.

Међународни дан слепих, обележава се широм света, као дан за подизање свести јавности о безбедности и самосталности слепих и слабовидих особа.

Тим поводом позване су надлежне институције и установе у граду, да се у наредном периоду настави заједничка борба за бољи и квалитетнији живот особа оштећеног вида.

Најављено је да ће у граду Крагујевцу бити постављено још звучних семафора, а наредне недеље биће усвојен акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

У Шумарицама биће постављена тактилна мапа на Брајевој азбуци – „Додирните Шумарице“.

Током манифестације у Спортском центру за особе са инвалидитетом „Искра“ били су изложени ручни радови слепих и слабовидих чланица удружења Окружне организације савеза слепих Србије Крагујевац.

Том приликом подељене су захвалнице и плакете појединцима и установама за хуман однос према слепима и пружању помоћи која доприноси њиховом садржајнијем и лепшем животу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *