Талас поскупљења се наставља али је блажи

Поскупљења из прошле године ће се, према процени помоћника директора Сектора за статешке анализе у Привредној комори Србије, Бојана Станића наставитит и у овој, али ће њихов интезитет бити нешто слабији у односу на прошлу.

Станић је навео да просечна инфлација у новембру износила 15,1 одсто и да у првим месецима нове године треба очекивати наставак благог повећања инфлације.

Крагујевчани се на све могуће начине труде да се изборе са већим трошковима живота.

Талас поскупљења запљуснуо је потрошачку корпу, месечне износе рачуна за енергију, комуналне услуге, одећа, обућа, а посебно упадљиво је било поскупљење млека у Србији.

Повећање зарада у јавном сектору и пензија до извесног нивоа је ублажило свакодневне трновите одласке у куповину намирница, али цене прехрамбених производа и даље расту.

Цене енергената су основни разлог прошлогодишњих поскупљења и отворено је питање колико ће људи моћи да испрате нестабилне прилике и више цене.

Према речима Бојана Станића, држава ће морати да води рачуна и о зарадама запослених у приватном сектору, чије би плате морале да се повећавају, како људи не би напуштали Србију и одлазили због посла у иностранство, што би потпуно урушило демографску слику земље.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *