Тешкоће студирања сликарства онлајн методом

Због пандемије корона вируса и преласка на дигиталне начине наставе последњих годину дана, студенти и професори визуелних уметности суочили су се великим потешкоћама.

Не само на крагујевачком ФИЛУМ-у,већ и на академијама у Београду и широм света најтеже је одржати часове моделирања и анатомије.

Примењујући задата правила, студенти ликовног одсека крагујевачког ФИЛУМ-а шаљу радове професорима мејлом, али како каже доктор уметности Бојан Оташевић потпуно се губи квалитет наставе и радова, јер ликовно образовање подразумева да предавач прати како студент црта или слика.

Студенти кажу да је најтеже високошколцима прве године од којих многи нису стигли ни да упознају колеге, чак ни професоре.

Празни ходници, пусте учионице, одложени штафелаји нису мотиви слике, већ реалан живот последњих годину дана.

Последњи пут, овај простор био је испуњен младим уметницима пре тачно годину дана.

Овим ходницима су крстарили студенти сликарства, модели, професори, расположени и енергични онако како то само може младост.

И уметност.

Студенткињи четврте године ликовне уметности и графике на ФИЛУМ-у Теодори Мицић, као и њеним колегама недостаје дојучерашњи живот, навике.

На нови начин живота, рада и наставе било је лако прећи, али већ са првим седмицама видело се да је скоро немогуће студирати поједине уметности.

Предмет пластична анатомија и анатомско цртање на ФИЛУМ-у похађају укупно у групама 84 студента.

И не зна се коме је теже.

Студентима који цртају од куће, или професорима који не могу да надгледају у ком правцу иде рука и како се стиже до савршене линије.

Иако као облик комуникације, користи ликовни језик, ова врста уметности је међу најстаријим.

Праисторијски, ренесансни, модеран човек сликао је свет око себе, лица, простор, што је по свој прилици све теже човеку ковид ере.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *