Тестирање на велики кашаљ у Институту за јавно здравље Крагујевац

Од почетка епидемије великог кашља у Србији у октобру прошле године евидентиране су 1.342 заражене особе.

У Шумадијском округу, велики кашаљ је за сада потврђен код пет беба, од којих су три из Крагујевца и две из Аранђеловца.

Реч је о бебама старим до два месеца које нису могле да буду вакцинисане.

Крагујевачки Институт за јавно здравље од априла почиње да ради лабораторијска испитивања, а тестирање на велики кашаљ биће бесплатно, односно обављаће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Уколико неко кашље дуже од две недеље, а тај кашаљ се не може довести у везу са другим обољењима, требало би да обави лабораторијско испитивање како би се утврдило да ли је у питању велики кашаљ, препорука је Института за јавно здравље Србије.

Најефикаснија мера заштите је правовремена имунизација адекватном вакцином.

Институт за јавно здравље Крагујевац од априла почиње да ради лабораторијска испитивања, а одобрење за то ова установа је добила од Института „Батут“.

У току је потписивање уговора са Републичким фондом за здравствено осигурање и набавка тестова, а планиране су две врсте анализа.

Тестирање на велики кашаљ биће бесплатано за грађане и обављаће се на основу упута изабраног лекара.

Институт за јавно здравље је и до сада радио тестирање на све инфекције које се могу превенирати вакцинацијом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *