Традиционално Бдење у Музеју “21. октобар”

Ноћ уочи страдалног јутра у Шумарицама, у Спомен парку Крагујевачки октобар одржано је традиционално Бдење.

Ове године у измењеним околностима због Ковида-19 са ограниченим бројем посетилаца.

Књижевник Венко Андоновски аутор драме „Изрешетане душе“, која ће бити изведена на Великом школском часу у Шумарицама говорио је о својој драми. Реч критике о драми дао је и књижевник Мирко Демић.

У оквиру Бдења одржан је и четврти концерт ОКТОХ-а, на коме је наступио гудачки квартет “Акробалено”.

Венко Андоновски македонски прозаиста, драмски писац, филмски сценариста и критичар, аутор драме “Изрешетане душе” која ће бити изведена ове године на Великом школском часу нераскидиво је породично повезан са нашим градом.

Октобра 1941. године међу крагујевачким жртвама нашао се и његов деда по мајци, Бранко Поповић.

Емотивно снажну породичну причу прожима лик Венкове мајке Верице, која се у драми појављује као девојчица и старица.

Крагујевачки књижевник Мирко Демић, аутор поеме “Бројке и слова”, која је изведена на Великом школском часу говорио је на Бдењу о драми „Изрешетане душе“ Венка Андоновског.

Ове године због пандемије коронавируса Бдењу у Спомен парку Крагујевачки октобар присуствовао је ограничен број посетилаца.

У крагујевачким Шумарицама које су деценијама инспирација бројним уметницима, са антиратне манифестације Велики школски час која ће бити изведена на платоу испред споменика “Стрељаним ђацима и професорима” и ове године биће послата порука мира.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *