Треће Шумадијско оцењивање квалитета воћних ракија

Регионална асоцијација произвођача ракије “Шумадијска ракија“ ове године организује “Треће шумадијско оцењивање квалитета воћних ракија“.

Циљ је да воћне ракије које се производе и продају оцене врхунски експерти и дегустатори и тиме дају потврду о квалитету.

Оцењивање ће бити одржано у Винско ракијском хабу у Крагујевцу од 24. до 28. новембра.

Удружени произвођачи јаких алкохолних пића у Шумадији залажу се за формирање потпуно новог приступа у производњи, промету па и начину конзумирања воћних ракија.

Зато се и ове године организује треће Шумадијско оцењивање квалитета воћних ракија.

На оцењивање су позвани сви регистровани произвођачи јаких алкохолних пића из целе Србије, а први пут оцењиваће се према измењеним критеријумима који су садржани у Правилнику о оцењивању квалитета јаких алкохолних пића Регионалне асоције ракије “Шумадијска ракија“ из Крагујевца.

Очекује се више од 100 пријава из целе Србије.

Ракије ће, такође први пут, оцењивати две независне комисије. Прва експертска и друга састављена од сомелијера, бармена и блогера.

Воћне ракије су све траженије на домаћем ,али и иностраном тржишту, а Србија и посебно Шумадија имају велики потенцијал у овој производњи.

То је као пословну шансу препознало 24 произвођача из Шумадије.

Све ове активности подржава и Центар за стрна жита који, осим логистичке, пружа и стручну помоћ локалним пољопривредним удружењима.

Новина је да се, након пријаве, узорци за оцењивање у оригиналним паковањима преузимају из малопродајних и угоститељских објеката.

Овакав начин узорковања пружиће најобјективнију слику о квалитету воћних ракија.

Након оцењивања најквалитетнији производи сврстаће се у престижну групу.

Рок за пријављивање је 20. новембар.

Награде за најбоље оцењене ракихе биће додељене на Другом Шумадијском фестивалу ракије који ће се одржати 11. децемба у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *