Три године Удружења особа са менталним сметњама „Луна 2015“

Крагујевачко Удружење особа са менталним сметњама „Луна 2015“, обележило је трогодишњицу постојања и рада.

Свечаности организованој у у Спортском центру „Искра“, између осталих, присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Удружење особа са менталним сметњама „Луна“ почело је са радом 2015. године уз подршку Асоцијације „Трентино за Балкан“, града Крагујевца и Дома здравља.

Једно од највећих у мрежи сродних удружења окупља особе са менталним потешкоћама, чланове њихових породица и све оне који осећају потребу да учествују у његовом раду.

Циљ чланова овог удружења је да широј друштвеној заједници покажу да се не разлику од других, да имају иста права и да ментална болест није заразна.

Ментално стање наше нације не разликује се од стања становништва земаља у окружењу и Европи.

Стручњаци упозоравају да ће депресија 2020. постати други узрок радне неспособности после кардиоваскуларних болести.

Удружење „Луна 2015“ већ три године више него успешно ради на промоцији и превенцији менталног здравља кроз добре едукативне програме, чији би носилац, према речима надлежних, једног дана требало да постане Центар за ментално здравље, истакла је Славица Ђукић Дејановић.

Квалитетнији живот припданика осетљивих група заједничка је брига локалне самоуправе и невладиног сектора.

У овом удружењу и у наредном периоду очекују подршку државе, града Крагујевца, Клинике за психијатрију крагујевачког Клиничког центра, Дома здравља и италијанске асоцијације „Трентино за Балкан“.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *