Трибина о задругарству

У Сали Скупштине града Крагујевца данас је одржана велика трибина о задругарству на нивоу Шумадијског округа са циљем остварења стратегије владе Србије о ширењу задругарства и унапређењу пољопривреде.

Презентацију су организовали Кабинет министра без портфеља за регионални развој и Центр за пољопривреду у рурални развој.

Села све више изумиру и постају тужна места, где се углавном може срести само старије становнишво.

Млади одлазе у град и чекају на посао, док радна места у селима стоје као велики неискоришћени ресурс.

Због свега овога питање развоја и унапређења задругарства није само пука производња хране већ најбитније питање не само за село већ и за државу у целини.

Задругарство у Србији има традицију дугу 170 година, а Влада Србије има намеру да оваквим презентацијама подстакне и помогне обнову задруга, с обзиром да су оваква удружења девастирана и укинута деведесетих година.

Док задруге буду постојале и српско село ће опстајати, јер само као обједињени, пољопривредници могу да одоле свим проблемима са којима се суочавају у производњи.

Повољнији договори са купцима, заједничка набавка репроматеријала, пласман робе, обједињена продаја само су неке од предности задругарства.

У Србији тренутно послује 500 новооснованих задруга, а Град Крагујевац је са Центром за пољопривреду и рурални развој ушао у програм помоћи пољопривредним произвођачима за формирање задруга на овом подручју.

Позив заинтересованим пољопривредницима још увек важи, јер предвиђена средста из буџета још увек нису до краја распоређена.

Намера државе да помогне и подстакне на удруживање пре свега малих пољопривредних газдинстава, помоћи ће пољопривредницима да дођу до повољнијих услова за производњу и тиме увећају своју зараду.

Презентацији су присуствовали и задругари новоосноване сточарске задруге „Крагујевачко стадо 2017“.

На задругарство треба гледати као на најбоље познати систем за развој пољопривреде и окупљање вредних домаћина.

Независност што се производње хране тиче у стратешком је интересу сваког друштва, државе и нације, и искључиво опстанком пољопривредника као робног произвођача, и његове породице може се постићи овај циљ.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *