Трновит истраживачки рад

Више од 80 одсто испитаних наших младих научника сматра да је перспектива у Србији за њих лоша или да уопште не постоји, па чак 30 процената планира да напусти земљу, показала су истраживања.

Као разлог не наводе првенствено материјалну ситуацију него поремећен систем вредности.

Као разлоге за одлазак из Србије пре свега наводе непотизам, корупцију, негативну селекцију, немогућност запослења по завршетку докторских студија, непостојање адекватних услова за наставак истраживања, показала је анкета Удружења студената докторских студија и младих истраживача Србије.

То је оно што највише боли младе научнике и што их тера одавде. Многи докторанти чак и кад имају посао у жељеној институцији, често не могу од својих примања да издржавају себе нити да заснују породицу.

Факултети најчешће имају велики број националних и међународних пројеката, у који су укључени сарадници који су учесници у реализацији бројних пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Велики проценат неодлучних доктораната, каже да не зна да ли ће напустити Србију, јер верују да неће моћи да нађу посао по завршетку докторских студија.

Земље у којима виде себе у будућности јесу пре свега скадинавске земље, затим Немачка, земље Бенелукса, Француске.

Извештаји Светског економског форума говоре да смо међу лидерима по одливу мозгова, јер је од мерених 144 земаља Србија на 141 месту.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *