Војни синдикат Србије обележио пет година рада

Свечаном академијом Војни синдикат Србије обележио пет година рада, као и славу – св. Јован Златоусти. 

Окупљање у Крагујевцу праћено је културно уметничким програмом у Хотелу Шумарице.

Поред чланова синдиката из целе Србије, свечаној академији присуствовали су представници министарства одбране, званице из Руске Федерације и Републике Македоније.

Гости из Русије, синдикат Војно братство и Унија свих служби безбедности Војске Руске федерације, озваничили су сарадњу са синдикатом Војске Србије, додељена су одликовања и поклони, односно, иконе Руске Православне цркве док су српски војници својим Руским колегама поклонили икону Тројеручице.

Седам хиљада чланова броји репрезентативни Синидкат Војске Србије. Од формирања, нарочито од 2015. године оправдао је поверење чланова, што је поврђено чињеницама да су активисти спречили отпуштање 1600 професионалних војника старијих од 40 година,изборили се за повећање дневница, спречили Уставно неосноване покушаје премештаје подофицира, обезбедили и финанирали пружање правне помоћи за припаднике војске, исплатили више од 12 хиљада солидарне помоћи за породице војника.

Уз то, Синдикат Војске упутило је хуманитарне пакете колегама ангажованим на збрињавању миграната, спречили су гашење појединих сектора на ВМА.

Сада престоји борба за усвајање колективног уговора, који би пружио већа права запосленима од садашњих, прописана Законом о Војсци Србије.

Ово је Синдикат који је, како се чуло у Шумарицама највише прогоњен. Вођа Синдиката Новица Антић, осим што је премештен из Прокупља у Бујановац, изложен је како кажу неуставном суђењу пред војним судом у Нишу.

Ни остали чланови Синдиката војске нису поштеђени пртисака, поготово од удруљивања са колегама из полиције. Поред својих синдикалних борби за што бољи положај, поносни су што су стигли да обнове цркву у Пожаревцу.

Током свечаности у Шумарицама, потписивањем Споразума, настављена је сарадња са колеама из Руске федерације, Војним братством и Унијом синдиката свих служби безбедности Руске федерације.

Успешна сарадња потврђена је доделом одликовања које су примили: Новица Антић, Предраг Јефтић,Горан Марић, Видан Кољајић, Душко Томач.

Највреднији поклони ипак су духовни. Иконе руске и српске православне цркве.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.