Тродневна Опленачка берба у Тополи

У Тополи се овог викенда одржава тродневна Опленачка берба, 59. пут заредом, у оквиру које су организовани Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе гастрономских специјалитета, вина и ракије.

Реч је ио традиционалној манифестацији богатој културно-уметничким програмима у славу грожђа и вина.

Овогодишња 59. Опленачка берба у Тополи представља све потенцијале опленачког виногорја, али и укупне могућности за развој воћарства на овом подручју.

Централни простор где се традиционално представљају излагачи овога пута заузели су виноградари, винари, воћари, али и произвођачи меда.

Виноградари кажу да је ова година била добра, да је грожђе добро родило и да је одличног квалитета.

Током Опленачке бербе одржава се и низ других значајних догађаја попут такмичења у оцењивању вина и ракије, бројних пољопривредних изложби, изложби воћа и поврћа, грожђа и вина, као и бројних културно-уметничких манифестација, а све у циљу очувања богате традиције и обичаја.

Најзначајнија међу њима је Сабор изворног народног стваралаштва Србије који се одржава традиционално од 1972. године паралелно са Опленачком бербом.

Посетиоци су били у прилици да пробају укусне гастронимске специјалитете, али и сазнају тајне најбоњег гулаша.

Сунчан и топао дан измамио је госте из свих карјева Србије да дођу у Тополу. Винска улица, у којој се одржава сајам вина, сувенира и домаће радиности, другог дана Опленачке бербе била је пуна.

Топола, својим богатим историјским наслеђем, културним садржајима и винским туризмом, годишње привуче велики број посетилаца. Због тога се овај део Шумадије сврстава у ред најзначајнијих места на туристичкој мапи Србије.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *