Туризам и угоститељство наjугроженији током епидемије

Епидемија корона вируса условила је изузетно велике финансијске губитке у сектору угоститељства и туризма.

Током првог таласа епидемије, када је у Србији на снази било ванредно стање, угоститељски објекти су били затворени, а инспекцијске службе обављале су ревносну контролу. Сва весеља су отказана или померена за касније.

Након укидања варедног стања ситуација се мало поправила, па су угоститељски објекти на кратко оживели.

Ипак, нови талас заражавања људи током лета и увођење ванредне ситуације сада су преполовили приход угоститеља.

Влада Републике Србије донела је пакете мера опоравка који су се односили и на угоститеље, а у Крагујевцу је основана Секција угоститеља која ради у оквиру Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа.

У Крагујевцу ради око 900 угоститеља и хотелијера који су се организовали у оквиру Секције угоститеља како би, тврде, направлили системски приступ финансијским проблемима, насталим услед епидемије корона вируса.

Њихов циљ је да на најбољи начин унапреде своје пословање и задрже запослене.

Влада Србије определила је значајна финансијска средства и пакетом мера у два наврата помогла привредницима и угоститељима.

Крагујевачки угоститељи сматрају да је организовање Секције угоститеља прави начин да прикажу највеће проблеме у пословању и уз посредовање Регионалне привредне коморе покушају да их реше.

Крагујевачки угоститељи и хотелијери наводе да је пословање у предходном периоду током трајања епидемије Ковида 19 преполовило њихово приходовање, а број гостију је неупоредиво мањи у односу на прошлу годину.

Када је реч о туризму, домаћи туризам је овог лета заступљенији него предходних година.

Најатрактивнија су бањска места, планине као и етно-села.

Излетнички туризам је велика шанса за Шумадију, имајући у виду да се у околини Крагујевца налазе бројни манастири и значајна културно-историјска места.

Ипак, одсуство страних туриста који су долазили у Србију оставио је несагледиве финансијске последице које су у знатној мери утицале и на приход који Шумадија остварује у сектору туризма.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *