У 2020. години изречено 200 хиљада казни за невезивање појаса

Упрошлој години у Србији је изречено 200 хиљада новчаних казни за невезивање појаса у аутомобилима, а у Крагујевцу преко две хиљаде је кажњених возача по овом основу.

У току је заједничка кампања припадника Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбедност саобраћаја како би се појачаним контролама и сталним апелима утицало на возаче, али и све учеснике у саобраћају у Србији да везују заштитне појасеве током вожње.

Појас за везивање у аутомобилу је основни систем заштите. Сви остали долазе после и немају ефекта уколико се појас не веже.

Поједини возачи чине грешку, сматрајући да појас није потребан јер имају ваздушни јастук у возилу.

Али тада наступа гора ситуација, јер ако појас није везан, а дође до судара онда јастук под великим притиском излази и тиме директно угрожава живот особе за воланом.

Статистика говори да је у Србији у 2020. години 85 одсто возача везивало појас на предњим седиштима, док на задњим употреба појаса није прешла 20 процената.

Црна статистика још увек бележи бројне саобраћајне несреће у којима су многи путници излетали из возила јер нису имали везан појас, нарочито деца.

Возачи у нордијским земљама су најсавеснији, односно скоро 98 процената њих користи заштитне појасеве и на предњим и на задњим седиштима.

У Србији је казна за невезивање појаса 10 хиљада динара, али према речима директора Агенције за безбедност саобраћаја, циљ заједничке кампање није изрицање новчаних санкција, већ подизање свести да возачи сваки пут када улазе у своје аутомобиле везују заштитне појасеве ради личне и безбедности осталих учесника у саобраћају.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *