У Дата центар држава улаже око 40 милиона евра

Изградња секундарног Државног дата центра у Крагујевцу требало би да почне у априлу наредне године, а завршетак радова очекује се почетком 2020.

Реализацију инвестиције која се процењује на око 40 милиона евра, укључујући и изградњу и опремање, у потпуности ће финасирати Влада Републике Србије.

У циљу боље припреме за изградњу секундарног Државног дата центра у Крагујевцу, ресорни члан Градског већа Данило Савић и директор Владине Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић, боравили су у Луксембургу.

Након упознавања са моделом фнкционисања и управљања Дата центром у овој земљи, закључено ј да је Србија на правом путу и да су идеје у вези за секундарним центром у Крагујевцу, веома добре.

Изградња би требало да почне у априлу наредне године, а завршетак радова и комплетно опремање планирани су за почетак 2020. У току је избор консултанта за изградњу, а тендер за избор пројектанта биће завршен до краја овог месеца.

У секундарном Државном дата центру, за који је град Крагујевац наменио парцелу у Радној зони Феникс, биће смештене копије података државне управе и локалне самоуправе.

У складу са светским стандардима, држава је захтевала локацију која успуњава строге безбедносне и техничке стандарде.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *