У Дом здравља стигао нови ултразвучни апарат

Нови ултразвучни портабл апарат стигао је у крагујевачки Дом здравља. У борби против корона вируса, Добротворна фондација Српске православне цркве „Човекољубље“, уз посредовање локалне самоуправе, обезбедила је апарат чија је вредност преко 683 хиљаде динара.

Апарат је у Крагујевац стигао из Епархије дизелдорфске, а вредне донације ове добротворне организације упућене су и на Косово и Метохију и Инфективну клинику у Београду.

Стари ултразвучни апарат који су педијатри крагујевачког Дома здравља користили за преглед кукова код одојчади замениће нови портабл апарат који је, захваљујуђи српској дијаспори и добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ стигао у Крагујевац.

Сваке године Крагујевац је богатији за око две хиљаде беба које се прегледу кукова подвргавају са три месеца живота.

Развојни поремећај кукова код одојчади се открива у раном стадијуму, па је од великог значаја да се након прегледа што брже и ефикасније примени лечење.

У Добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ наводе да су, посредством локалне самоуправе, донирали портабл ултразвучни апарат крагујевачком Дому здравља, који ће се користити за преглед најмлађих пацијената.

Обнављање медицинских апарата и опреме у Дому здравља веома је значајно за ову здравствену установу, наводи директор Василије Антић који је истакао да је донација пристигла из Немачке обрадовала запослене којима ће коришћење новог апарата олакшати рад.

Велики значај и немерљиву вредост има људска солидарност и хуманост коју је, током борбе против епидемије Ковида 19, показала српска дијаспора која није заборавила матицу.

Нов портабл ултразвучни апарат поседује две сонде за преглед абдомена и површинских ткива.

У Дому здравља наводе да ће га осим педијатара користити и интернисти који обављају прегледе пацијената који живе у руралном подручју.

Лак за транспорт и руковање апарат ће моћи да се користи и у кућним условима код прегледа тешко покретних пацијената.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *