У Државном дата центру у Крагујевцу све више података на чувању

Влада Србије проценила је да је Државни дата центар који ради  у Крагујевцу од националног значаја за земљу.

У изградњу и опремање објекта уложено је око 30 милиона евра, а сам Дата центар позиционира Крагујевац као ИТ центар региона, рекао је Данило Савић, директор предузећа Data cloud technology које ради у оквиру Државног дата центра у Крагујевцу.

Информисање и чување података у данас је круцијално питање сваке државе.

У рек ормарима где се чувају подаци, осим државних установа и институција, податке су сместили и комерцијални корисници, а то значи да држава зарађује.

Државни дата центар у Крагујевцу простире се на 14 хиљада квадрата и у њему се налази хиљаду шездесет рек ормара специјалног простора  где су смештени подаци у дигиталном формату.

Међу првим корисницима услуга Државног дата центра били су Агенција за лекове и медицинска средства и Универзитет у Крагујевцу,  а недавно је своје податке „сместила“ и Скупштина Србије.

Међу комерцијалним корисницима који своје податке чувају у Крагујевцу су велике иностране компаније, али и Телеком, Теленор, Комтрејд.

Податке чува и банкарски сектор, а однедавно и Радио-телевизија Србије.

Када је реч о грађанима Србије, комплетна имунизација  становника организује се преко портала еУправа.

У Србији је одавно заживео упис деце у основну школу, али и програм еБеба путем кога се, без чекања на шалтеру, новорођене бебе уписују у матичну књигу рођених.

Државни дата центар мора да буде доступан 24 сата, седам дана у недељи и то свих 365 дана у години.

Крагујевац се одлично позиционарао на мапи Србије, али и у овом делу региона у области информационих технологија.

У наредном периоду, на простору где се налази Државни дата центар, биће изграђен још један објекат за потребе службе безбедности.

Тесна сарадња са Универзитетом у Крагујевцу условила је да је посао у самом центру добило десетак младих и образованих људи.   

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *