У Институту за јавно здравље узимаће се узорци на антитела коронавируса

Епидемија коронавируса у Србији јењава и сваког дана проценат новозаражених је све мањи.

Републички Кризни штаб донео је одлуку о масовном тестирању грађана, како би се утврдило колико је особа имуно на вирус Ковид-19.

Институт за јавно здравље Крагујевац један је од четири института у Србији који ће узимати узорке.

Током првог дела студије у плану је тестирање 7000 породица, односно око 17.000 грађана.

Крагујевачки Институт за јавно здравље, који је од почетка панденије узимао узорке од потенцијално заражених Ковидом-19, учествоваће у овом пројекту тестирања.

По проценама стручњака убудуће ко буде желео на одмор или планира путовање у иностранство биће у обавези да достави на увид тест на коронавирус.

С обзиром на то да је време одмора пред нама, много је грађана који су заинтересовани за тестирање.

Циљ масовног тестирања на антитела коронавируса је да се утврди колико је грађана Србије имуно на вирус Ковид-19 и колика је опасност од евентуалног другог таласа епидемије.

Шумадијски регион се до сада показао као средина са веома малим бројем заражених.

То, међутим, не мора да значи да ће бити и мали број особа код којих ће бити потврђено присуство специфичних антитела на коронавирус.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *